Power Yoga

Steeds meer mensen zoeken tegen­woordig naar manieren om zich te ontspannen en gezond te blijven.
Herkent  u /  je dit? Dan is yoga misschien iets voor u / jou.
De oorsprong van yoga.
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yug dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de  verbinding tussen lichaam en geest.  De yoga van Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming.
Balans tussen lichaam en geest.
In het leven van de moderne mens is het balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest leven­dig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen li­chaam.
Yogahoudingen (asana’s)
Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam.  In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren.Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen.
Bewustwording.
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens  de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen.
Ontspanning.
Het resultaat van een yogales is dat men zich diep ontspannen kan voelen.
Redenen om aan yoga te doen.
  • Ik wil leren me beter te ontspannen
  • Ik adem niet op de juiste manier, ik wil dat beter gaan doen
  • De huisarts/ fysiotherapeut raadde me aan om op yoga te gaan
  • Ik wil graag tijd voor mezelf, thuis kom ik daar niet aan toe
  • Ik wil meer tot mezelf komen
  • Ik wil me meer bewust worden van mijn lichaam
  • ik wil meer beheersing van mijn lichaam
  • ik wil mijn evenwichtsgevoel verbeteren
  • Ik wil soepeler worden
  • Ik wil mijn spiritualiteit ontwikkelen
Voor wie?
Yoga is geschikt voor jong en oud. Cursisten vanaf 4 jaar tot op hoge leeftijd nemen deel aan deze lessen. De oefeningen variëren van zeer krachtig tot heel zacht en kunnen als het nodig is worden aangepast. Het is daarom belangrijk dat je een yogadocent vindt met een stijl die bij je past. Er zijn ook speciale yogavormen voor kinderen, ouderen, mensen met een (verstandelijke) beperking of personen met bijvoorbeeld gewrichtsklachten.
Advies.
Vraag eerst een proefles aan een docent zodat je kan uitproberen of die yoga iets voor je is.
Print Friendly, PDF & Email